Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

WHO: Zdravotnícky systém v Gaze je na pokraji kolapsu

Palestínčania sedia pred svojím domom po izraelských náletoch v utečeneckom tábore Rafah v južnom pásme Gazy, štvrtok 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V dôsledku úplnej izraelskej blokády je táto palestínska enkláva bez paliva, ako i bez dodávok život zachraňujúceho lekárskeho i humanitárneho materiálu.

Tel Aviv/Gaza 13. októbra (TASR) - Zdravotnícky systém v pásme Gazy je vzhľadom na masívne nálety zo strany izraelskej armády "na pokraji kolapsu" upozornila v noci na piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

V dôsledku úplnej izraelskej blokády je táto palestínska enkláva bez paliva, ako i bez dodávok život zachraňujúceho lekárskeho i humanitárneho materiálu. V oblasti preto hrozí vypuknutie humanitárnej katastrofy.

"Sanitky (v Gaze) sa nevedia dostať k zraneným," uviedol Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) na platforme X (predtým Twitter).

Po masakri, ktorý podnikol v sobotu Hamas na území Izraela, bombarduje izraelská armáda husto osídlené oblasti pásma Gazy s cieľom zničiť vojenskú infraštruktúru militantov.

Stovky ľudí prišli o život a tisícky ďalších utrpeli zranenia, tamojšie nemocnice však majú elektrický prúd len niekoľko hodín denne, keďže palivo je na prídel a spoliehajú sa na generátory, vysvetlila WHO.

"Bez prúdu hrozí, že sa nemocnice zmenia na márnice," varoval regionálny riaditeľ MVČK pre Blízky východ Fabrizio Carboni.