Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

WHO žiada pre lekárov bezpečný vstup do Aleppa k vyše 800 zraneným

Na archívnej snímke chlapec z Aleppa sedí vyčerpaný a celý zaprášený a so zakrvavenou tvárou na oranžovej sedačke v sanitke. Foto: Twitter

Podľa riaditeľa WHO vo východnom Aleppe, kde žije najmenej 250.000 ľudí, momentálne pôsobí menej ako 30 lekárov, ktorých hrdinstvo vyzdvihol.

Ženeva 30. septembra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) poukázala dnes na "nepredstaviteľnú" situáciu s lekárskou starostlivosťou v tých častiach severosýrskeho Aleppa, ktoré ovládajú protivládni povstalci. WHO žiada zastavenie násilností, ktoré bránia vstupu konvojov s lekárskou a humanitárnou pomocou.

Riaditeľ WHO pre núdzové situácie Rick Brennan dnes v Ženeve poukázal na to, že z bezpečnostného hľadiska je situácia v meste Aleppo taká vážna, že pre lekársky personál zvonku je nebezpečné snažiť sa vstúpiť do povstalcami ovládaných častí Aleppa.



Vo svojom vyhlásení pred novinármi sa dnes Brennan domáhal povolenia na evakuáciu chorých a zranených. Uviedol, že za posledných niekoľko týždňov bolo v tejto časti Aleppa zranených 846 ľudí, z toho 261 detí. Dodal, že vo východnom Aleppe, kde žije najmenej 250.000 ľudí, momentálne pôsobí menej ako 30 lekárov, ktorých hrdinstvo vyzdvihol.

Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že za väčšinou z násilností odohrávajúcich sa v súčasnosti vo východnom Aleppe, sú nálety vedené sýrskou provládnou armádou a jej ruskými spojencami, konštatovala agentúra AP.