Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

WHO dostáva ´časté´ správy o chemických útokoch v Iraku

Na archívnej snímke experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Foto: TASR/AP

Od marca tohto roka WHO znova dostáva správy o chemických útokoch, najmä z mesta Mósul, dodal hovorca bez toho, aby zodpovednosť pripísal extrémistickej organizácii IS alebo inej strane konfliktu.

Ženeva 25. júna (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dostáva časté správy o údajných chemických útokoch v Iraku, najmä z mesta Mósul na severe krajiny. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia hovorcu WHO.

"V severnom Iraku v roku 2016 výrazne pribudlo prípadov týkajúcich sa možného úmyselného použitia toxických chemických látok s cieľom ublížiť irackým mužom, ženám a deťom," povedal hovorca WHO  Tarik Jasarevic.

Od marca tohto roka WHO znova dostáva "sporadické, no časté" správy o podobných útokoch, najmä z mesta Mósul, dodal hovorca bez toho, aby zodpovednosť pripísal extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) alebo inej strane konfliktu.

Správy o jednom chemickom útoku v Mósule sa objavili začiatkom marca, podľa dnešnej správy nemeckých novín Welt, odvolávajúcej sa na londýnsky inštitút IHS Conflict Monitor, však militanti IS údajne použili takéto zbrane od roku 2014 v Iraku a Sýrii až 71-krát.

Iracké jednotky za podpory spojencov uskutočňujú od vlaňajšieho októbra operáciu zameranú na opätovné dobytie Mósulu z rúk IS. Džihádisti v tejto svojej hlavnej irackej bašte kontrolujú už len poslednú štvrť, Staré mesto.