Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

WikiLeaks zverejnil hlasové odkazy z ústredia demokratov

Na snímke demokratka Hillary Clintonová. Foto: TASR/AP

Platforma pritom iba pred pár dňami zverejnila takmer 22 000 mailov, ktoré favorizovali Clintonovú. Strana ju už medzitým oficiálne menovala za prezidentskú kadidátku, čo podporil aj prezident Obama.

Washington 28. júla (TASR) - Platforma WikiLeaks zverejnila dnes 29 záznamov získaných z hlasovej odkazovej schránky amerického Demokratického národného výboru - riadiaceho orgánu Demokratickej strany. Informovala o tom agentúra DPA.

K zverejneniu záznamov došlo v tretí deň nominačného zjazdu Demokratickej strany, ktorý už oficiálne potvrdil bývalú americkú ministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú ako prezidentskú kandidátku strany v novembrových voľbách a súperku republikánskeho vyzývateľa Donalda Trumpa.

Platforma WikiLeaks zverejnila 22. júla takmer 20 000 mailov Demokratického národného výboru z uplynulého roka. Predsedníčka Demokratickej strany Debbie Wassermanová-Schultzová o dva dni neskôr oznámila odstúpenie z funkcie - deň pred začiatkom nominačného zjazdu demokratov.



Dôvodom bola kritika, že vedenie strany napriek prísľubom nestrannosti favorizovalo počas procesu primárok Hillary Clintonovú na úkor jej súpera, vermontského senátora Bernieho Sandersa.

Na zjazde demokratov podporil kandidatúru Clintonovej aj Obama

Americký prezident Barack Obama podporil dnes na nominačnom zjazde vo Filadelfii oficiálnu prezidentskú kandidátku Demokratickej strany Hillary Clintonovú a uviedol, že "budúcnosť Ameriky vidí optimistickejšie ako kedykoľvek predtým", napísala agentúra AP.

Na prezidenta Spojených štátov podľa Obamu ešte nikdy nekandidoval nikto kvalifikovanejší, ako je Hillary Clintonová. Nič totiž "nemôže človeka pripraviť na nároky, ktoré na neho klade Oválna pracovňa Bieleho domu, ale Hillary tam bola a zúčastňovala sa na rozhodnutiach, ktoré robí prezident".

Delegátov nominačného zjazdu demokratov a voličov Obama vyzval, aby v deň prezidentských volieb hlasovali za Clintonovú, pretože len ona je v tomto nebezpečnom svete zárukou ich bezpečnosti a bezpečnosti ich detí.

Kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová objíma amerického prezidenta Baracka Obamu po prejave počas tretieho dňa nominačného zjazdu Demokratickej strany vo Philadelphii 27. júla 2016.
Foto: TASR/AP


"Hillary úzko spolupracuje s našimi tajnými službami, diplomatmi a armádou a nevzdá sa, kým Islamský štát nebude zničený," povedal americký prezident, pričom dodal, že Hillary Clintonovú "si nevážia len svetoví lídri, ale aj ľudia, ktorým slúži".

Podľa Obamu kandidátka demokratov na rozdiel od oficiálneho kandidáta Republikánskej strany Donalda Trumpa "svoju prácu dokončí aj bez toho, aby sa uchyľovala k mučeniu alebo k tomu, že bude celým náboženským skupinám brániť vo vstupe do USA".

Obama kritizoval Trumpa aj za to, že sa usiluje Američanov vystrašiť, aby kľúče od Bieleho domu odovzdali delegátovi Republikánskej strany. Podľa Obamu je Trump presvedčený, že sa mu v otázkach prisťahovalectva a zločinu "podarí vystrašiť dostatočný počet ľudí", pričom naznačuje, že "iba on ako samozvaný spasiteľ dokáže nastoliť poriadok".

V podobnom duchu sa niesli aj prejavy Obamových predrečníkov - viceprezidenta Joea Bidena a miliardára Michaela Bloomberga, ktorí tiež nešetrili kritikou na Trumpovu adresu.