Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Stráženie zakladateľa webovej stránky Wikileaks bude drahé

Balkon Juliana Assangea s logom ekvádorskej ambasády. Foto: TASR/AP Photo

Hovorca ekvádorského veľvyslanectva uviedol, že britská vláda by si mohla ušetriť výdavky, ak by prisľúbila, že Švédsko nevydá Assangea do Spojených štátov.

Londýn 16. februára (TASR) - Stráženie zakladateľa webovej stránky Wikileaks na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne vyšlo doteraz britských daňových poplatníkov na 2,9 milióna libier (3,3 milióna eur). Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Podľa oficiálnych údajov Scotland Yardu stálo len nepretržité 24-hodinové nasadenie policajtov pri strážení veľvyslanectva 2,3 milióna libier, zvyšok sumy bol vyplatený za nadčasy.

Julian Assange sa vlani v júni ukryl na veľvyslanectve Ekvádora v Londýne, aby tak zabránil svojmu vydaniu do Švédska, kde sa má zodpovedať za sexuálne delikty. V prípade, že opustí veľvyslanectvo, hrozí mu zatknutie za porušenie podmienok kaucie.

Hovorca ekvádorského veľvyslanectva uviedol, že britská vláda by si mohla ušetriť výdavky, ak by prisľúbila, že Švédsko nevydá Assangea do Spojených štátov. Assange sa obáva, že by mu v USA hrozilo doživotie za zverejnenie tajných vládnych dokumentov.