Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Wilders kritizoval sudcov za verdikt, podľa neho sú mimo reality

Geert Wilders Foto: TASR/AP

Súd uznal dnes Wildersa za vinného z podnecovania k nenávisti. Obvinený bol za to, že na volebnom zhromaždení v roku 2014 povzbudzoval ľudí ku skandovaniu hesiel proti Maročanom.

Amsterdam 9. decembra (TASR) - Z útoku na slobodu prejavu obvinil holandský pravicový populista Geert Wilders sudcov, ktorí ho dnes na záver súdneho procesu uznali za vinného z podnecovania k nenávisti.

"Obmedzujete slobodu prejavu miliónov Holanďanov, a tak ste vlastne uznali za vinného každého. Už vám nikto nedôveruje," povedal Wilders vo videu zverejnenom v holandčine a angličtine. Sudcovia sú podľa neho "úplne odtrhnutí od reality".

V ďalšom tweete napísal: "Traja sudcovia, ktorí nenávidia Stranu slobody, uviedli, že Maročania sú rasa, a odsúdili mňa a polovicu Holandska. Šialené."

Súd uznal dnes Wildersa za vinného z podnecovania k nenávisti. Obvinený bol za to, že na volebnom zhromaždení v roku 2014 povzbudzoval ľudí ku skandovaniu hesiel proti Maročanom. Súd mu však neuložil žiadny trest s tým, že demokraticky zvolenému zákonodarcovi stačí samotné uznanie za vinného.

Wilders už skôr označil súdny proces za politicky motivovanú "frašku", ktorá ohrozuje slobodu prejavu. Verdikt nemá priame dôsledky na jeho poslanecký mandát.

Wilders nebol prítomný v súdnej sieni pri vyhlasovaní rozsudku. Proces sa skončil iba tri mesiace pred parlamentnými voľbami v Holandsku. Wildersova Strana slobody (PVV) v súčasnosti tesne vedie v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky a jej popularita počas súdneho procesu ešte stúpla.

Ešte pred vynesením rozsudku Wilders na Twitteri uviedol, že žiadny verdikt nebude rešpektovať a o "marockom probléme" bude aj naďalej hovoriť pravdu: "Nijaký sudca, politik ani terorista ma nezastavia."