Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Wilders oznámil, že nebude premiérom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Oznámenie lídra Strany slobody (PVV) prišlo v predvečer očakávanej správy o výsledku koaličných rokovaní.

Amsterdam 13. marca (TASR) - Holandský krajne pravicový líder Geert Wilders v stredu oznámil, že sa nestane novým holandským premiérom aj napriek víťazstvu v minuloročných voľbách. Na zloženie vlády nedokázal nájsť dostatočnú podporu ostatných strán v parlamente. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Predsedom vlády sa môžem stať len vtedy, ak to podporia všetky koaličné strany. To sa nestalo," napísal Wilders v príspevku na sociálnej sieti. "Láska k mojej krajine a voličom je väčšia a dôležitejšia ako moje vlastné postavenie," dodal.

Oznámenie lídra Strany slobody (PVV) prišlo v predvečer očakávanej správy o výsledku koaličných rokovaní. Wilders na sociálnej sieti uviedol, že chce "pravicový kabinet... menej azylu a imigrácie". "Holanďania sú na prvom mieste," zdôraznil.

Lídri holandských strán rokovania dosiaľ nekomentovali. Televízia NOS však napísala, že najpravdepodobnejším výsledkom rozhovorov bude menšinový alebo technokratický kabinet.

Wildersova PVV zvíťazila v novembrových parlamentných voľbách. Pri zostavovaní vlády však nedokázala získať podporu ďalších strán, pretože nesúhlasili s vládnym programom zameraným proti islamu a EÚ.

Samotný Wilders prvotne uprednostňoval štvorčlennú koalíciu s pravicovo-liberálnou Stranou slobody a demokracie (VVD), Stranou farmárov (BBB) a Novou spoločenskou zmluvou (NSC).

Končiaci štvornásobný premiér Mark Rutte (VVD) vytvoril svoju vládnu koalíciu až v januári 2022 po 271 dňoch rokovaní.