Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Wildersova strana je v Holandsku na vrchole voličských preferencií

Líder holandskej pravicovej protiislamskej Strany Slobody Geert Wilders, archívna snímka Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby v Holandsku sú naplánované na marec 2017.

Brusel/Amsterdam 28. novembra (TASR) - Krajne pravicová holandská Strana slobody (PVV) Geerta Wildersa je v dnes zverejnených prieskumoch verejnej mienky na prvom mieste voličských preferencií. A to aj napriek tomu, že jej líder čelí súdnemu procesu pre podnecovanie k rasovej nenávisti.

Parlamentné voľby v Holandsku sú naplánované na marec 2017, ale ak by sa konali tento týždeň, PVV by v dolnej komore parlamentu obsadila 33 kresiel z celkového počtu 150, najviac zo všetkých politických subjektov, naznačil prieskum inštitútu Maurice de Hond. Wildersova strana by si polepšila, lebo v súčasnosti má v dolnej komore 12 kresiel.

"Súdny proces proti Wildersovi mal pozitívny vplyv na PVV z hľadiska voličov, podobne aj zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta," uvádza sa v správe inštitútu.

Prieskum naznačil, že vládnuca liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho by s 25 kreslami obsadila až druhé miesto v parlamente. V súčasnosti má 41 mandátov.

Wilders je súdne stíhaný pre svoje výroky z marca 2014, keď hovoril o tom, že v Holandsku by malo byť "menej Maročanov". Minulú stredu, v posledný deň svojho procesu, líder PVV pred sudcami argumentoval, že "nie je rasistom", a neskôr v televíznom rozhovore spresnil, že ak ho považujú za vinného, znamená to, že je vinná "polovica Holandska".

Ako upozornil spravodajský server DutchNews.nl, Wilders pred súdom uviedol, že "nikdy sa nenechá umlčať", lebo jediná sloboda, ktorá mu zostala, je sloboda prejavu. Dodal, že ten, kto by ho chcel v tomto zastaviť, ho "bude musieť najskôr zabiť".

Prokuratúra požaduje potrestať Wildersa pokutou vo výške 5000 eur. Vynesenie rozsudku sa očakáva 9. decembra.