Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

William a Kate navštívili mesto v Modrých vrchoch, zničené požiarom

Princ William s manželkou pri návšteve Modrých vrchov. Foto: TASR/AP

William a Kate navštívili aj sídlo dievčenského skautského hnutia Girl Guides, kde zasadili strom, a neskôr sa kochali pohľadom na nádherné hory.

Sydney 17. apríla (TASR) - Britský princ William a jeho manželka Kate dnes navštívili austrálske mesto Winmalee, spustošené vlaňajšími prírodnými požiarmi, ktoré vyčíňali v oblasti pohoria nazývaného Modré vrchy, 100 kilometrov západne od Sydney. Manželia tak pokračujú vo svojej ceste u protinožcov, uviedla tlačová agentúra AP.

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge sa zastavili vo Winmalee v Modrých horách, aby sa tam stretli s hasičmi a miestnymi obyvateľmi, ktorých prírodné požiare postihli. Tie vyčíňali v oblasti vlani v októbri v jeden horúci a vetristý deň, pričom zničili obyvateľom vyše 200 domov.

Manželia ignorovali cestovný plán, ktorý im diktoval stretnutie s hŕstkou obetí požiarov. Namiesto toho hodinu a pol počúvali o osobných tragédiách, zničených snoch a hrdinských príbehoch dobrovoľníkov, ktorí bojovali s plameňmi. Tie preskakovali z horského hrebeňa na hrebeň a spálili na uhoľ všetko, čo im stálo v ceste. Mesto Winmalee prišlo o celé ulice.

William a Kate navštívili aj sídlo dievčenského skautského hnutia Girl Guides, kde zasadili strom, a neskôr sa kochali pohľadom na nádherné hory. Územie Modrých vrchov je od roku 2000 zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO - na týchto pieskovcových vrchoch sa nachádzajú vzácne druhy eukalyptov.

"Prešlo päť mesiacov odvtedy, čo sme prišli o domy. To, že princ William a Kate prišli, nám dáva pocit, že sa na nás nezabudlo," povedal Adrian Harrison, ktorému živel tiež zničil dom.

"Chcem podať ruku čo najviac ľuďom," uviedol princ William pri stretnutí s davom obyvateľov mesta. "Aký je váš príbeh?" pýtal sa okolostojacich.

Vojvodkyňa vyzdvihla prácu hasičov počas likvidácie požiaru a vyhlásila: "To, že nikto neprišiel o život, je neuveriteľné."

Syn manželov, maličký princ George - ktorý je v poradí tretím následníkom britského trónu - zostal aj tentoraz s pestúnkou.

Kráľovský pár je spolu so svojím potomkom na trojtýždňovej ceste po Novom Zélande a Austrálii. Tu si pozrú ešte austrálskych živočíchov v zoologickej záhrade v Sydney a potom odcestujú do národného parku v Severnom teritóriu, kde sa nachádza chýrny pieskovcový monolit Uluru, známy tiež ako Ayers Rock.