Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Williamsonová odstúpila z boja o nomináciu demokratov do volieb v USA

Demokratická prezidentská kandidátka Marianne Williamsonová reční v Medzináboženskom centre pre duchovný rast, 10. septembra 2023 v Michigane. Foto: TASR/AP

Williamsonová podľa svojich skorších slov uvažovala o skončení kampane už v januári, a síce po svojom slabom výsledku z tzv. primárok demokratov v štáte New Hampshire, kde získala len 5000 hlasov.

Washington 8. februára (TASR) - Americká spisovateľka, autorka spirituálnej literatúry, Marianne Williamsonová oznámila, že odstupuje z boja o nomináciu Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA, v ktorom bol jej najväčším súperom úradujúci americký prezident Joe Biden. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a stanice CNN.

"Veľmi si vážim všetkých skvelých ľudí, ktorí ma sprevádzali na našej spoločnej politickej ceste v priebehu posledných desiatich mesiacov. Hoci je miera nášho neúspechu všetkým zrejmá, skutočná je aj miera úspechu,"
uviedla Williamsová vo vyhlásení, ktoré prostredníctvom e-mailu zaslala v stredu večer miestneho času svojim podporovateľom.

Williamsonová (71) podľa svojich skorších slov uvažovala o skončení kampane už v januári, a síce po svojom slabom výsledku z tzv. primárok demokratov v štáte New Hampshire, kde získala len 5000 hlasov. Vtedy sa však rozhodla v kampani ešte pokračovať. Z boja sa tak napokon stiahla až po utorňajších primárkach v Nevade, v ktorých s prehľadom zvíťazil Biden.

Williamsonová sa pokúšala nomináciu demokratickej strany do volieb získať už v roku 2020. Aj vtedy sa napokon z boja stiahla. Stihla sa však viackrát dostať na titulky novín, a to napríklad svojou výzvou na "morálne povstanie" proti vtedajšiemu prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi či návrhom na vytvorenie tzv. ministerstva mieru.

Biden nemá v boji o demokratickú nomináciu do novembrových volieb vážneho rivala, hoci formálne s ním o ňu ešte súperí minnesotský kongresman Dean Phillips. Vo všetkých doterajších primárkach však úradujúci prezident s prehľadom zvíťazil, dokonca aj v New Hampshire, kde v dôsledku sporov okolo termínu ich konania napokon ani nefiguroval na hlasovacích lístkoch, no voliči ho na ne napriek tomu dopisovali.