Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

WMO: Klimatickú zmenu a kvalitu ovzdušia je potrebné vnímať spoločne

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Účinky znečistenia ovzdušia spôsobené vysokými teplotami sú podľa správy WMO škodlivé, no často sú prehliadané.

Ženeva 6. septembra (TASR) — Klimatická zmena má merateľný vplyv na kvalitu ovzdušia a tým aj na ľudské zdravie, preto je obe potrebné vnímať spoločne. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila Svetová meteorologická organizácia (WMO), informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Vlny horúčav zhoršujú kvalitu vzduchu a majú vplyv na ľudské zdravie, ekosystémy, poľnohospodárstvo a tým aj náš každodenný život. Klimatická zmena a kvalita ovzdušia idú ruka v ruke a ak sa chceme dostať z tohto začarovaného kruhu, musíme ich riešiť spoločne," uviedol vo vyhlásení zverejnenom v stredu generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

Účinky znečistenia ovzdušia spôsobené vysokými teplotami sú podľa správy WMO rovnako škodlivé, no často sú prehliadané. Príkladom môže byť severozápad Spojených štátov, kde vlna horúčav spustila lesné požiare, alebo vlny horúčav v Európe často sprevádzané prenikaním púštneho prachu zo Sahary. Oba javy viedli v roku 2022 k rapídnemu zhoršeniu kvality ovzdušia.

Brazílske prípadové štúdie citované v správe dokazujú, ako parky a zalesnené územia v mestách dokážu zvýšiť kvalitu vzduchu, pohlcovať oxid uhličitý, či znižovať teplotu a tým prospievať obyvateľom.

Ďalšie informácie: https://tinyurl.com/4ukx4yww