Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Meteorológovia: Väčšine obetí záplav v Líbyi sa dalo zabrániť

Ľudia prehľadávajú trosky zničených budov po záplavách v líbyjskom meste Darna 13. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Miestne úrady zatiaľ celkovo potvrdili približne 5500 úmrtí, zatiaľ čo zhruba 9000 ľudí je stále nezvestných.

Ženeva 14. septembra (TASR) - Väčšine úmrtí spôsobených ničivými záplavami v Líbyi sa dalo zabrániť, ak by tamojšie systémy včasného varovania a krízového riadenia fungovali správne, upozornila vo štvrtok Svetová meteorologická organizácia (WMO). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

S lepšie fungujúcou koordináciou "mohli (úrady) vydať výstrahy a orgány krízového riadenia by boli schopné vykonať evakuáciu ľudí," uviedol generálny tajomník WMO Petteri Taalas novinárom v Ženeve. Ak by došlo k zmienenej evakuácii, počet obetí by bol podľa neho oveľa nižší.

Chýbajúce predpovede počasia, šírenie informácií a systém včasného varovania podľa Taalasa značne prispeli k rozsahu katastrofy. Ako uviedol, v dôsledku roky trvajúceho konfliktu a krízy v tejto severoafrickej krajine bola štátna meteorologická pozorovacia sieť "veľmi poničená".

Búrka Daniel zasiahla východnú časť Líbye v nedeľu. V dôsledku búrky sa tam pretrhli dve priehrady a zničili štvrtinu mesta Darna. Podľa starostu tohto mesta mohlo prísť o život až 18.000 až 20.000 ľudí.

Miestne úrady zatiaľ celkovo potvrdili približne 5500 úmrtí, zatiaľ čo zhruba 9000 ľudí je stále nezvestných. Len v samotnej Darne záplavy pripravili o strechu nad hlavou najmenej 30.000 obyvateľov, uvádza agentúra AP.

Líbyjské Národné meteorologické stredisko (NMC) vydalo včasné výstrahy pred extrémnym počasím 72 hodín vopred a e-mailom informovalo vládne orgány, aby prijali preventívne opatrenia.

Podľa WMO však "nie je jasné, či (varovania) boli rozoslané efektívne". Agentúra OSN podotkla, že hoci kedysi existovala v celej Líbyi úzka spolupráca medzi meteorologickými službami a úradom pre zvládanie katastrof, v súčasnosti už tomu tak nie je.