Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jadot na prezidenta Francúzska kandidovať nebude, podporí Hamona

Benoit Hamon, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa denníka Le Monde so socialistickým kandidátom Hamonom o spolupráci rokoval už v prvej polovici februára. Aj Hamon má vo svojom programe ekologické témy.

Brusel/Paríž 24. februára (TASR) – Z boja o francúzsky prezidentský úrad odstúpil vo štvrtok Yannick Jadot. Vyjadril podporu ľavicovému kandidátovi Benoitovi Hamonovi.

Jadot bol kandidátom ekologicky zameranej strany EELV (Europe Écologie-Les Verts). Podľa denníka Le Monde so socialistickým kandidátom Hamonom o spolupráci rokoval už v prvej polovici februára. Aj Hamon má vo svojom programe ekologické témy.

Formálne ešte Jadotove rozhodnutie musia potvrdiť jeho stranícki kolegovia z EELV, ktorí si ho vybrali za prezidentského kandidáta. Jadot podporu Hamona podmienil odobrením programových cieľov, chce napríklad do 25 rokov ukončenie využívania jadrovej energie, informoval denník Le Figaro.

Hamon podporu ekologického exkandidáta privítal. Otázkou zostáva, či mu to prinesie hmatateľný nárast preferencií, keďže Jadot mal v prieskumoch obvykle len jednopercentnú podporu.

Tento týždeň je to už druhý kandidát, ktorý sa stiahol zo súboja o Elyzejský palác. V stredu sa kandidatúry zriekol centrista Francois Bayrou v prospech nezávislého kandidáta Emmanuela Macrona.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb bude koncom apríla.