Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

YouTube zablokoval v Egypte prístup ku kontroverznému videu

Vojaci pred veľvyslanectvom USA v Káhire. Foto: TASR/AP Photo

Zablokovované video podnietilo násilné protesty na Blízkom východe.

New York/Káhira 13. septembra (TASR) - Webová stránka YouTube zablokovala dnes v Egypte prístup k videu, ktoré podnietilo násilné protesty na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AP.

Egyptský prezident Muhammad Mursí predtým požiadal veľvyslanectvo svojej krajiny vo Washingtone, aby podniklo v USA všetky možné právne kroky proti tvorcom filmu útočiaceho na islamského proroka Mohameda, uviedla egyptská štátna tlačová agentúra MENA bez bližších podrobností.

V Káhire v utorok zaútočili na veľvyslanectvo USA Egypťania rozhnevaní filmom nakrúteným v Spojených štátoch, ktorý podľa nich uráža zakladateľa islamu. Niektorí protestujúci vnikli na pozemok ambasády a strhli z nej americkú vlajku. Medzi ich požiadavkami bolo aj to, aby v prípade konal prezident Mursí.

Egyptská vláda označila útok za neodôvodnený s tým, že americká vláda nemôže byť v prípade obviňovaná. Neuviedla však, či protest podporuje. Egyptské úrady dnes zatkli štyri osoby za vniknutie do ambasády USA a podľa agentúry MENA stále pátrali po ďalších podozrivých.

Tragický priebeh mal protest pred konzulátom USA v líbyjskom meste Benghází, kde pri útoku ozbrojených militantov zahynul americký veľvyslanec a traja jeho spolupracovníci.

Egyptské Moslimské bratstvo, ktorého politická strana dostala Mursího k moci, vyzvalo dnes na celonárodné pokojné protesty proti urážkam proroka Mohameda. Začať by sa mali po poludňajších modlitbách pred hlavnými mešitami v krajine.

Vplyvná skupina ultrakonzervatívnych salafistických lídrov medzitým apelovala na pozastavenie všetkej spolupráce medzi Egyptom a USA, pokým americká vláda v záležitosti filmu nezakročí.