Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Z Berlusconiho vily pri Miláne má byť múzeum

Na archívnej snímke Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

V expozícii budú fotografie a videá zo života tohto politika a podnikateľa, jeho klavír a plagáty z jeho volebných kampaní.

Miláno 3. júla (TASR) - Vila pri Miláne, ktorá bola takmer 50 rokov rezidenciou zosnulého talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho, sa má zmeniť na múzeum tohoto politika a podnikateľa. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry APA.

Villa San Martino in Arcore bola Berlusconiho rezidenciou od roku 1974. Nachádza sa približne 20 kilometrov severne od centra Milána. Budova z 18. storočia obsahuje knižnicu, množstvo malieb a má veľkú záhradu.

V expozícii budú fotografie a videá zo života tohto politika a podnikateľa, jeho klavír a plagáty z jeho volebných kampaní.

Berlusconiho deti chcú zriadiť vedecký výbor, ktorý sa o toto miesto bude starať. Múzeum má spravovať jeho družka, poslankyňa dolnej snemovne talianskeho parlamentu Marta Fascinaová, ktorá vo vile žije.

Berlusconi zomrel v pondelok 12. júna vo veku 86 rokov na leukémiu. Tlačový magnát, podnikateľ a politik v rokoch 2001-2005 a 2005-2006 stál na čele štyroch rôznych vlád a bol jedným z najbohatších mužov krajiny.

Zanechal vily, domy, lode, umelecké diela a investície. Celková hodnota podľa odhadov dosahuje asi štyri miliardy eur. Jeho posledná vôľa má byť otvorená tento týždeň v Miláne.

Vládna strana Forza Italia (FI, Taliansko vpred), ktorú Berlusconi založil, v najbližších týždňoch rozhodne o novom šéfovi, ktorý konzervatívne zoskupenie povedie do budúcoročného zjazdu strany. Očakáva sa, že by ním mohol byť minister zahraničných vecí Antonio Tajani.