Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Z blízkosti sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali stovky ľudí

Sopka Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky. Foto: TASR/AP

Indonézske úrady zvýšili vo štvrtok pohotovostný stav na najvyšší štvrtý stupeň svojho systému po tom, ako už druhý deň po sebe zaznamenali silné erupcie.

Jakarta 17. mája (TASR) - Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali, informovali v piatok tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň, píše TASR na základe agentúry AFP.

Indonézske úrady zvýšili vo štvrtok pohotovostný stav na najvyšší štvrtý stupeň svojho systému po tom, ako už druhý deň po sebe zaznamenali silné erupcie.

Obyvateľov siedmich dedín v blízkosti sopky, ktorá chrlila popol a dym do výšky 5000 metrov, začali evakuovať do niekoľkých úkrytov vo štvrtok večer.

Niektorí obyvatelia prichádzajú aj počas piatka a podľa jedného z úradníkov je v úkrytoch viac ako 400 ľudí. Miestny predstaviteľ dodal, že evakuácia je len preventívnym opatrením, keďže títo obyvatelia žijú približne sedem kilometrov od sopky – v rámci úradmi stanovenej ochrannej zóny.

Úrady odporučili obyvateľom a turistom, aby sa zdržiavali mimo ochrannej zóny a v prípade padajúceho popola si nasadili na tvár ochrannú masku.

Ibu je jednou z najaktívnejších indonézskych sopiek, predošlý rok vybuchla viac ako 21.000-krát. Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov sa rozprestiera na rozsiahlom súostroví v juhovýchodnej Ázii s veľkou seizmickou a vulkanickou aktivitou.

Na svojom území má 120 aktívnych sopiek. Nachádza sa v tichomorskom "Ohnivom kruhu", kde sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.