Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Z Britského múzea zmizlo asi 2000 artefaktov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Britské múzeum bolo založené v roku 1753 a patrí medzi turistické lákadlá britského hlavného mesta.

Londýn 26. augusta (TASR) - Z Britského múzea zmizlo asi 2000 artefaktov, uviedol v sobotu predseda jeho správnej rady George Osborne a priznal, že tamojšia zbierka nemá úplný katalóg. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Bývalý britský minister opísal chýbajúce kusy ako "malé šperky, drahokamy, kúsky zlata, ktoré neboli verejne vystavené". Pre rozhlasovú stanicu BBC povedal, že počet chýbajúcich predmetov sa stále nedá presne určiť.

"Uvediem odhad asi 2000. Ale musím povedať, že je to veľmi predbežné číslo," povedal Osborne.

Riaditeľ múzea Hartwig Fischer v piatok odstúpil z funkcie. Priznal, že inštitúcia pod jeho vedením nekonala "tak, ako mala" po upozorneniach, že predmety zmizli. Múzeum minulý týždeň po informáciách o chýbajúcich predmetoch oznámilo, že prepustilo zodpovedného zamestnanca a zalarmovalo políciu.

"Domnievame sa, že sme sa stali obeťou krádeží počas dlhého obdobia a úprimne povedané, dalo sa urobiť viac, aby sme im zabránili," dodal Osborne s tým, že v múzeu bola sprísnená bezpečnosť.

Britské múzeum bolo založené v roku 1753 a patrí medzi turistické lákadlá britského hlavného mesta. Jeho zbierky obsahujú približne osem miliónov predmetov a vystavuje napríklad Rosettskú dosku (vďaka nej sa podarilo rozlúštiť egyptské hieroglyfy) a starogrécke mramorové sochy z aténskeho chrámu Parthenón.