Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou, smeruje na americké mólo v Gaze

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy 6. mája 2024. Foto: TASR/AP

K plavbe dochádza približne dva mesiace po tom, ako americký prezident Joe Biden vydal príkaz na vybudovanie veľkej plávajúcej plošiny niekoľko kilometrov od pobrežia Gazy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Nikózia 9. mája (TASR) - Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, uvádza TASR podľa agentúry AP.

K plavbe dochádza približne dva mesiace po tom, ako americký prezident Joe Biden vydal príkaz na vybudovanie veľkej plávajúcej plošiny niekoľko kilometrov od pobrežia Gazy.

Stavba mobilného prístaviska je súčasťou snáh USA o zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy. Keďže toto palestínske autonómne územie nemá prístav, americká armáda začala v apríli stavať zmienené provizórne mólo. Náklady na jeho výstavbu sa odhadujú na minimálne 320 miliónov dolárov (okolo 297 miliónov eur).

Humanitárne organizácie už dlho kritizujú skutočnosť, že do Pásma Gazy sa po súši od začiatku izraelskej vojenskej operácie pred ôsmimi mesiacmi nedostáva dostatok humanitárnej pomoci. Uzatvorenie hraničných priechodov Kerem Šalom a Rafah situáciu v posledných dňoch ešte viac zhoršilo.