Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Z Fukušimy odstránili druhú sadu použitých palivových tyčí

Na archívnej leteckej snímke zo 4. septembra 2017 sú tri reaktory jadrovej elektrárne Fukušima Daiči. Po nedávnom zemetrasení zaznamenali v dvoch reaktoroch pokles chladiacej vody, čo svedčí o novom poškodení zariadenia, uviedol operátor elektrárne. Foto: TASR/AP

Pri Japonsku došlo 11. marca 2011 k podmorskému zemetraseniu s magnitúdou 9,0. Výsledné obrovské cunami poškodilo elektráreň natoľko, že došlo k prehriatiu troch reaktorov.

Tokio 1. marca (TASR) - Z budovy reaktora č. 3 poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima sa podarilo presunúť na bezpečnejšie miesto približne 170 ton použitých palivových tyčí, oznámila spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Posledných šesť z dovedna 566 palivových tyčí presunul žeriav v nedeľu, uvádza sa vo vyhlásení firmy TEPCO. Žeriav vzhľadom na nebezpečne vysokú hladinu radiácie ovládal tím ľudí zo vzdialenosti približne 500 metrov. Ide o prvú úspešnú operáciu tohto druhu vykonanú na diaľku.

Presun rádioaktívneho materiálu z reaktora č. 3 sa začal v apríli 2019. V roku 2014 odstránili z reaktora č. 4 viac ako 1300 vyhoretých palivových tyčí, pripomína Reuters.

Od havárie Fukušimy - najhoršej jadrovej katastrofy od výbuchu reaktora černobyľskej atómovej elektrárne z roku 1986 - ubehlo už takmer desať rokov: Pri Japonsku došlo 11. marca 2011 k podmorskému zemetraseniu s magnitúdou 9,0. Výsledné obrovské cunami poškodilo elektráreň natoľko, že došlo k prehriatiu troch reaktorov.