Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Z Kábulu odletelo druhé lietadlo s cudzincami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomedzi cestujúcich bolo 49 Francúzov a ich rodinných príslušníkov.

Kábul 10. septembra (TASR) - Druhé lietadlo s cudzincami na palube odštartovalo v piatok z Kábulu. Smerovalo do katarskej Dauhy, podobne ako prvý charterový let vo štvrtok, ktorým sa viezla približne stovka pasažierov.

Spomedzi cestujúcich bolo 49 Francúzov a ich rodinných príslušníkov, informovala francúzska agentúra AFP bez uvedenia ďalších počtov.

Biely dom vo štvrtok označil postoj Talibanu k letom ako "pragmatický a profesionálny". Osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová však varovala, že toto militantné afganské hnutie podľa všetkého vykonáva represie voči svojim oponentom.

"Máme obavy, že napriek mnohým vyhláseniam o udeľovaní amnestií existujú vierohodné tvrdenia o odvetnom zabíjaní," povedala Lyonsová s tým, že ohrození sú bývalí príslušníci bezpečnostných zložiek a zamestnanci predchádzajúcej vlády.

Podľa nepotvrdených informácií sa Taliban chystá slávnostne inaugurovať novú vládu v sobotu - na 20. výročie útokov z 11. septembra 2001 v USA, následkom ktorých o necelý mesiac neskôr Spojené štáty napadli Afganistan.

Predstaviteľ Talibanu však v piatok označili správy o sobotňajšej inaugurácií vlády - zloženej výhradne z mužov a členov hnutia prevažne paštúnskeho pôvodu - za ničím nepodložené fámy. Inauguračná ceremónia bola podľa neho zrušená a členovia nového kabinetu už začali úradovať aj bez nej.