Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Z Lesbosu vyplávala ďalšia loď s migrantmi smerujúca do Turecka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na palube malého trajektu, ktorý vyplával dnes ráno z prístavu v meste Mytiléna, sa nachádzalo 45 migrantov. Podľa gréckej štátnej televízie išlo o občanov Pakistanu.

Atény 8. apríla (TASR) - Z gréckeho ostrova Lesbos vyplávala dnes ďalšia loď s migrantmi, ktorých vracajú do Turecka na základe novej dohody medzi EÚ a Ankarou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na grécke médiá.

Na palube malého trajektu, ktorý vyplával dnes ráno z prístavu v meste Mytiléna, sa nachádzalo 45 migrantov. Podľa gréckej štátnej televízie išlo o občanov Pakistanu. Plavidlo smerovalo do tureckého prístavu Dikili.

Niekoľkí demonštranti na protest proti pokračovaniu deportácií skočili do mora a plávali smerom k lodi, vypravenej pohraničnou agentúrou Európskej únie Frontex. Z vody ich vytiahli príslušníci gréckej pobrežnej stráže.

Druhá loď s migrantmi by mala vyplávať z Lesbosu ešte v priebehu dopoludnia.

Prvú skupinu zloženú z celkovo 202 migrantov, prevažne Pakistancov a Afgancov, prepravili do Grécka v pondelok, a to na niekoľkých lodiach, ktoré vyplávali z ostrovov Lesbos a Chios.

Na základe kontroverzne vnímanej dohody medzi EÚ a Ankarou by sa mali z Grécka do Turecka hromadne vracať migranti, ktorí vstúpili do EÚ nelegálne. Únia by mala namiesto toho legálne prijímať sýrskych utečencov z Turecka.



EÚ vrátila do Turecka ďalších 124 migrantov

Do západotureckého prístavu Dikili doplávali dnes ďalšie lode s migrantmi, ktoré na základe novej dohody medzi Európskou úniou a Tureckom vypravili z Grécka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na grécke štátne médiá.

Dve plavidlá s celkovo 124 vyhostenými migrantmi vyplávali dnes dopoludnia z gréckeho ostrova Lesbos. Na ich palube boli občania Maroka, Pakistanu, Indie, Iraku a palestínskych území, ktorí nepožiadali o udelenie azylu v EÚ.

Prvú skupinu vypravenú na základe dohody EÚ s Ankarou, zloženú z celkovo 202 migrantov, prepravili loďami z Grécka do Turecka v pondelok. Išlo prevažne o Pakistancov a Afgancov.

Prúd nelegálnych migrantov prichádzajúcich na člnoch opačným smerom z Grécka a Turecka však naďalej neustáva. Za posledných 24 hodín pristálo na gréckych ostrovoch - napriek vysokému riziku deportácie - celkovo 149 migrantov.

Podľa gréckych úradov je to však výrazne menej než v marci, keď ich do krajiny prichádzalo v priemere 900 denne.

Na základe kontroverzne vnímanej dohody medzi EÚ a Ankarou sa majú z Grécka do Turecka hromadne vracať migranti, ktorí vstúpili do EÚ nelegálne. Únia by mala namiesto toho legálne prijímať sýrskych utečencov z územia Turecka.