Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Z libanonsko-izraelských hraníc hlásili ďalšie ozbrojené konfrontácie

Rakety vystrelené z pásma Gazy na Izrael 8. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda oznámila, že v reakcii na odpálenie rakiet z územia Libanonu na Izrael spustila delostreleckú paľbu.

Jeruzalem 10. októbra (TASR) - Z južného Libanonu v utorok vypálili rakety na Izrael, napísali libanonské médiá. Izraelská armáda uviedla, že útok opätovala. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA informovala, že rakety vypálené z juhu Libanonu mierili na región Galilea na severe Izraela. K útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna militantná skupina. Libanonské úrady podľa NNA zatiaľ nehlásili zranenia či obete.

Izraelská armáda oznámila, že v reakcii na odpálenie rakiet z územia Libanonu na Izrael spustila delostreleckú paľbu.

Ozbrojené konfrontácie v oblasti libanonsko-izraelských hraníc hlásili tretí deň v poradí. Dochádza k nim po tom, ako palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu spustilo z pásma Gazy masívny útok voči Izraelu.

Libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré podporuje Irán, tvrdí, že pri pondelkových pohraničných konfrontáciách prišlo o troch svojich členov. Dodalo, že v rámci odvety zaútočilo na dve izraelské kasárne.

Hizballáh tiež priznal, že v nedeľu na izraelské pozície vypálil delostrelecké granáty a riadené strely "v solidarite" s útokmi, ktoré z pásma Gazy podnikol jeho spojenec, militantné hnutie Hamas. Izraelská armáda reagovala útokmi na pozície Hizballáhu v spornej oblasti Golanských výšin.

Dočasné jednotky OSN v Libanone (UNIFIL) informovali, že sú v kontakte s oboma stranami v snahe znížiť napätie v tejto "veľmi nebezpečnej situácii".

Izrael a USA varovali Hizballáh, aby sa nezapájal do ozbrojeného konfliktu, ktorý sa od soboty odohráva medzi Izraelom a Hamasom.