Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Z lode plaviacej sa neďaleko Malty evakuujú troch migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Traja ľudia sa nachádzajú vo veľmi zlom stave, pričom dvaja z nich sú maloleté osoby.

Rím 7. júla (TASR) - Maltské úrady evakuujú a privezú v nedeľu na pevninu troch z celkovo 65 migrantov uviaznutých na palube odmietanej záchrannej lode s názvom Alan Kurdi po tom, ako ochoreli. Informovala o tom agentúra DPA.

"Zatiaľ čo loď Alan Kurdi musí čakať pred uzatvoreným maltským prístavom, traja ľudia sú v stave vyžadujúcom si akútnu lekársku starostlivosť. Všetci traja skolabovali z horúčavy," napísala na Twitter nemecká charitatívna organizácia Sea-Eye, ktorá záchrannú loď prevádzkuje.

Jej vedúci predstaviteľ Gorden Isler pre DPA povedal, že títo traja ľudia sa nachádzajú vo veľmi zlom stave, pričom dvaja z nich sú maloleté osoby.

Maltské úrady potvrdili núdzovú evakuáciu troch pasažierov, o ktorú ich aktivisti požiadali.

Lodi Sea-Eye, na palube ktorej sa nachádza 65 zachránených migrantov, nepovolili v nedeľu zakotviť na Malte. Skupinu migrantov zachránili aktivisti v piatok pri brehoch Líbye.

Plavidlo chcelo pôvodne zakotviť na juhotalianskom ostrove Lampedusa, v čom mu zabránil tvrdý postoj talianskeho vicepremiéra a ministra vnútra Mattea Salviniho. Na Twitteri aktivisti napísali, že loď Alan Kurdi v sobotu zmenila kurz a vydala sa smerom k Malte.

V sobotu loď Alex talianskej humanitárnej organizácie, na palube ktorej sa nachádza 41 migrantov zachránených pri brehoch Líbye, zakotvila na ostrove Lampedusa aj napriek Salviniho zákazu.

Salvini vydal v júni dekrét, ktorý umožňuje udeliť pokutu až do výšky 50.000 eur kapitánovi, majiteľovi a prevádzkovateľovi plavidla, "ak vpláva do talianskych teritoriálnych vôd bez povolenia".