Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z Molenbeeku neodišiel vlani do Sýrie bojovať nikto, vyhlásil minister

Belgický minister vnútra Jan Jambon. Foto: TASR/AP

Belgický minister vnútra Jan Jambon zároveň uviedol, že počas uplynulých 12 mesiacov sa zo Sýrie do Belgicka vrátilo 46 bojovníkov, ale len päť z nich bolo nevyhnutné deradikalizovať.

Brusel 20. marca (TASR) – Z bruselskej štvrte Molenbeek počas uplynulého roka neodišiel do Sýrie ani jeden človek so zámerom pridať sa k islamským radikálom, vyhlásil dnes belgický minister vnútra Jan Jambon. Iba jeden sa o pokúsil, ale do Sýrie sa mu nepodarilo dostať.

Jambon uviedol, že počas uplynulých 12 mesiacov sa zo Sýrie do Belgicka vrátilo 46 bojovníkov, ale len päť z nich bolo nevyhnutné deradikalizovať. Minister poskytol štatistické údaje pri vyhodnocovaní plánu "Canal", ktorý spustil pred rokom na boj proti terorizmu a radikalizácii, informoval belgický denník La Derniere Heure.

"Vyčistím Molenbeek," vyhlásil po teroristických útokoch v Paríži v roku 2015 belgický minister vnútra, keď sa ukázalo, že ich spolupáchatelia, bratia Salah a Brahim Abdeslam, boli práve z tejto bruselskej štvrte.

Jambonov plán Canal bol zameraný na deväť bruselských štvrtí, ale predovšetkým na Molenbeek. Minister tam zvýšil počet policajtov i pochôdzok a kontrol osôb.

Polícii sa podarilo znížiť mieru kriminality o tri percentá, ale zvýšila sa pozornosť venovaná deliktom, ktoré by mohli mať súvislosť s terorizmom. Skontrolovala aj 1617 neziskových organizácii, 51 z nich podozrieva z väzieb na radikalizmus a terorizmus.

Dôkladné preverenie registrov obyvateľstva ukázalo, že v Molenbeeku žije 22.668 ľudí. Polícia odhalila viac ako 1000 nezrovnalostí pri reálnom a nahlásenom pobyte osôb a 200 prípadov zneužívania sociálneho systému.

Belgicko spustilo plán Canal vo februári 2016. Len mesiac nato sa odohrali teroristické útoky v Bruseli, pri ktorých prišlo o život 32 ľudí. Belgická vláda sa vtedy stala terčom kritiky pre nedostatočné bezpečnostné opatrenia a minister vnútra Jan Jambon podal demisiu, ktorú ale premiér Charles Michel neprijal, a tak zostal minister vo funkcii.