Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z nahlásených 5909 prípadov ziky v Brazílii sa doposiaľ potvrdilo 641

Brigádnici striekajú prípravkom na ničeniu hmyzu plochu parku v snahe vyhubiť komáre druhu Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika, 26. januára 2016 v argentínskom Buenos Aires. Foto: TASR/AP

Brazília ešte pred vypuknutím epidémie ziky zaznamenávala približne 150 prípadov mikrocefálie ročne.

Sao Paulo 3. marca (TASR) - Brazílske ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo od vlaňajšieho októbra, keď prepukla epidémia horúčky zika, správy až o 5909 prípadoch mikrocefálie. Doposiaľ však túto diagnózu potvrdilo len v 641 prípadoch. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Podľa údajov ministerstva bolo vyradených až 1046 hlásených prípadov, ďalších 4222 ešte preverujú.

Mikrocefália je zriedkavá vrodená porucha, ktorá spôsobuje, že sa deti rodia s neobvykle malými hlavami a poškodenými mozgami. Vedci sa momentálne snažia objasniť jej prepojenie s vírusom zika, ktorý prenášajú najmä komáre. Ten sa od vlaňajšieho októbra rozšíril do vyše 30 krajín prevažne Južnej a Severnej Ameriky.

Brazília ešte pred vypuknutím epidémie ziky zaznamenávala približne 150 prípadov mikrocefálie ročne. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že skutočné číslo mohlo byť výrazne vyššie. Mikrocefáliu spôsobujú aj ochorenia ako syfilis, osýpky či toxoplazmóza.