Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Päť mŕtvych, 500 ranených: Palestínčania protestujú na hranici Gazy

Hustý čierny dym stúpa nad Gazou po izraelskom útoku. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Izraelské bezpečnostné sily boli už pred plánovanými protestmi v stave zvýšenej pohotovosti a predstaviteľ armády v stredu povedal, že na hranici s pásmom Gazy umiestnili vyše 100 ostreľovačov.

Gaza 30. marca (TASR) - Šesť Palestínčanov prišlo v piatok o život v dôsledku násilností v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a pásmom Gazy, informovala agentúra AP.

Izraelská armáda zastrelila počas potýčok s palestínskymi demonštrantami päť ľudí. Šiestou obeťou je farmár, ktorí sa stal terčom izraelského ostreľovania ešte pred vypuknutím násilností.

Ďalších najmenej 500 osôb utrpelo zranenia v dôsledku nasadenia slzotvorného plynu, gumených nábojov a streľby, údaje poskytlo palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Palestínčania v pásme Gazy odštartovali v piatok šesťtýždňový protest s požiadavkou, aby palestínskym utečencom umožnili vrátiť sa na miesta, ktoré sa nachádzajú v dnešnom Izraeli. Pri hranici už na piatich lokalitách vytvorili stanové tábory.

Na začiatok protestov sa pri hranici z Izraelom zhromaždili tisícky Palestínčanov.

Izraelská armáda uviedla, že Palestínčania na niektorých miestach posielali na vojakov horiace pneumatiky a hádzali kamene. Izraelskí vojaci zareagovali voči "hlavným podnecovateľom" slzotvorným plynom a streľbou. Armáda hlásila nepokojne na šiestich miestach.

Armáda oznámila, že nebude tolerovať žiadne škody a zodpovednosť za ne bude niesť palestínske islamistické hnute Hamas, ktoré fakticky vládne v Gaze.

Obyvateľov v pásme Gazy vyzvala, aby vzdiali z oblasti pohraničia.