Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Z Pásma Gazy v piatok odíde 594 cudzincov a Palestínčanov

Sanitky prevážajú zranených Palestínčanov z pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah v stredu 1. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Na zozname sú ľudia z Kanady, USA, Nemecka, Rumunska, Ruska, Brazílie, Poľska a ďalších krajín.

Káhira/Gaza 10. novembra (TASR) - V piatok má prejsť z Pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah 594 cudzincov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom. Informovali o tom palestínske zdroje, Informuje TASR podľa agentúry DPA.

Na zozname sú ľudia z Kanady, USA, Nemecka, Rumunska, Ruska, Brazílie, Poľska a ďalších krajín. Pohraničný úrad ich vyzval, aby prišli k hraničnému priechodu Rafah v piatok skoro ráno a čakali tam na odchod. Cez tento priechod v predchádzajúcich dňoch odišli stovky cudzincov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom.

Vojna v Pásme Gaze sa začala po útoku teroristov z hnutia Hamas na územie Izraela 7. októbra, pri ktorom zomrelo viac než 1400 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších vyše 240 ľudí odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Izrael reagoval masívnym bombardovaním i pozemnými útokmi na palestínsku enklávu ovládanú Hamasom od roku 2007. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze si izraelské útoky vyžiadali do piatka už viac než 11.000 obetí.

Izraelská armáda v tejto súvislosti upozorňuje, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov a využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty.