Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Z Podnesterska hlásia útok dronom na vojenskú základňu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

V jeho dôsledku došlo k miernemu poškodeniu na radarovej stanici. Na mieste sa nachádza skupina vyšetrovateľov.

Kišiňov 5. apríla (TASR) - Úrady v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko, ovládanom proruskými separatistami, v piatok informovali o útoku dronom, ktorý zasiahol vojenskú základňu. Incident si podľa nich nevyžiadal žiadne obete ani veľké škody. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP.

Dron kamikaze zaútočil o 16:35 SELČ na vojenskú základňu v Rybnickom okrese, nachádzajúcom sa približne šesť kilometrov od hranice s Ukrajinou, uviedlo vo vyhlásení podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť. Z útoku však priamo neobvinilo Kyjev.

V jeho dôsledku došlo k miernemu poškodeniu na radarovej stanici. Na mieste sa nachádza skupina vyšetrovateľov.

Podľa AFP došlo k podobnému incidentu aj pred tromi týždňami. Podnesterské úrady 17. marca tvrdili, že dron vypálený z Ukrajiny zaútočil na vojenskú základňu v Tiraspole, hlavnom meste tohto odštiepeneckého regiónu.

Moldavsko tieto obvinenia spochybnilo ako pokus o vyvolanie paniky, zatiaľ čo Ukrajina poukázala na Rusko ako zodpovedné za tento útok, ktorého cieľom bolo podľa nej destabilizovať Moldavsko.

Moskva pravidelne obviňuje Kišiňov a Kyjev z plánovania útokov na Podnestersko, v ktorom väčšina z odhadovaných 465.000 obyvateľov hovorí po rusky a mnohí z nich majú aj moldavské, ruské či ukrajinské občianstvo.

Koncom februára parlament Podnesterska na mimoriadnom zasadnutí prijal uznesenie, v ktorom sa obrátil na Rusko so žiadosťou o "ochranu". V roku 2006 separatisti vypísali referendum o pripojení k Rusku, v ktorom väčšina zúčastnených hlasovala za.

Samozvaná Podnesterská republika sa nachádza prevažne na ľavom brehu Dnestra pri hraniciach s Ukrajinou. V marci 1992 vypukla krátka vojna medzi separatistami a prozápadnou moldavskou vládou, ktorá si vyžiadala stovky mŕtvych. Od roku 1995 je tam rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov.