Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Z pomníka v Riu de Janeiro zmizla 400-kilogramová socha

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukradnutá bronzová socha je vysoká dva metre a zobrazuje matku maršala Manuela Deodora da Fonsecu, ktorý stál na čele Brazílie v rokoch 1889 - 1891.

Rio de Janeiro 18. februára (TASR) - Kriminalisti v brazílskom Riu de Janeiro začali v pondelok vyšetrovať kuriózny prípad krádeže 400-kilogramovej sochy z miestneho pomníka venovaného prvému prezidentovi Brazílie. Informovala tom agentúra DPA s odvolaním sa na brazílske médiá.

Ukradnutá bronzová socha je vysoká dva metre a zobrazuje matku maršala Manuela Deodora da Fonsecu, ktorý stál na čele Brazílie v rokoch 1889 - 1891. Jej zmiznutie nahlásila v pondelok polícii miestna pamiatková správa.

Marconi Andrade z mimovládnej pamiatkovej organizácie SOS Patrimônio povedal, že uvedený pomník, v ktorom sú uložené ostatky exprezidenta Deodora da Fonsecu a jeho manželky, bol opakovane vystavený rôznym útokom. Dodal, že správa pamiatok v Riu de Janiero nemá dostatočné prostriedky na to, aby mohla náležite chrániť zverené sochy. Tie si zlodeji zvyčajne vyhliadnu so zámerom roztaviť ich a predať takto získaný materiál.