Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z Prahy do Segedínu sa vydalo 50 príslušníkov českej polície

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Darko Bandic

Minister vnútra ČR Milan Chovanec pri vypravovaní krajanov zdôraznil, že ide o dôkaz pripravenosti Česka brániť Schengen.

Praha 29. októbra (TASR) - Päťdesiat českých policajtov zamierilo dnes popoludní z Prahy do Maďarska, konkrétne do Segedínu, aby pomohli s ochranou schengenskej hranice v súvislosti s utečeneckou krízou.

Český policajný kontingent, ktorý sa svojich povinností ujme v piatok, by mal v Maďarsku zostať do polovice decembra. Informoval o tom server Novinky.cz.

Minister vnútra ČR Milan Chovanec pri vypravovaní krajanov zdôraznil, že ide o dôkaz pripravenosti Česka brániť Schengen. Praha je, ako pripomenul, naďalej proti nezmyselným kvótam, ale bude pomáhať tam, kde to je efektívne. Ochrániť Schengen je zmysluplné, podčiarkol.

Českí policajti sa budú spolupodieľať na ochrane maďarsko-srbskej štátnej hranice, kde by mali spolupracovať aj s kolegami zo Slovenska, ktorí by im mohli byť nápomocní vzhľadom na ich jazykové predpoklady - ovládanie maďarčiny. Česi sa však dohovoria po anglicky alebo nemecky.

Vybranú päťdesiatku sa podarilo dať dokopy z až štyroch stoviek záujemcov z celej ČR. Jej súčasťou sú tak príslušníci poriadkovej, dopravnej i cudzineckej polície, ale aj policajti z kriminálnej služby. Nechýbajú ani špecialisti na overovanie dokumentov a medici.

Česká vláda by sa na pondelkovom zasadaní mala zaoberať aj možnosťou vyslať 20 policajtov do Slovinska.