Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Z ruského Ústavného súdu odchádza sudca, kritizoval zmeny v ústave

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ústavní sudcovia sú v Rusku vymenúvaní bez časového obmedzenia. Jediným obmedzením je vek 70 rokov. Aranovskij má 57 rokov a vo funkcii mohol byť ešte 13 rokov.

Moskva/Praha 27. septembra (TASR) - Z ruského Ústavného súdu odchádza Konstantin Aranovskij, ktorý je známy odlišnými názormi na mnohé rozhodnutia súdov. Vystupoval aj proti izolácii Ruska a novelizáciám ústavy Ruskej federácie, informovalo v utorok Rádio Sloboda (RFE/RL).

RFE/RL vo svojej správe o Aranovskom pripomenula, že ruský parlament v roku 2020 prijal zákon zakazujúci zverejňovanie tzv. nesúhlasných názorov. V ňom člen súdnej poroty môže vyjadriť svoj osobný postoj k posudzovanému prípadu. Duma to zakázala a ruský prezident Vladimir Putin tento zákon podpísal.

Ústavní sudcovia sú v Rusku vymenúvaní bez časového obmedzenia. Jediným obmedzením je vek 70 rokov. Aranovskij má 57 rokov a vo funkcii mohol byť ešte 13 rokov. O jeho žiadosti o uvoľnenie z funkcie informuje webová stránka ústavného súdu, dodalo RFE/RL.

V roku 2020 Aranovskij nehlasoval o zmenách v ústave Ruskej federácie. Jedna z nich označuje Rusko za právneho nástupcu Sovietskeho zväzu. Vyhol sa tomu tak, že bol na nemocenskej dovolenke. V nesúhlasnom stanovisku k inému prípadu označil ZSSR za ilegálne vytvorený štát. Novodobé Rusko by preto podľa neho nemalo byť nástupcom štátu podieľajúcom sa na zločinoch totalitarizmu, pripomenula RFE/RL.

V rozpore s ruskou súdnou praxou Aranovskij tiež navrhoval, aby podmienečne odsúdení mohli voliť, spochybňoval kvalitu diplomov z ruských univerzít a vo všeobecnosti kritizoval úroveň školstva v Rusku.

V roku 2017 sa Aranovskij spolu s Vladimirom Jaroslavcevom postavili proti rozhodnutiu ruského Ústavného súdu, aby Rusko nevyplácalo odškodné bývalým vlastníkom ropnej spoločnosti Jukos a v roku 2019 kritizoval zákaz cudzincom vlastniť médiá.