Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ĎALŠIE OBETE NEŠŤASTIA: Z trosiek mosta v Janove vytiahli tri telá

Pohľad na zrútený most v Janove. Foto: TASR/AP

Hasiči našli telá deväťročného dievčatka a jeho rodičov spolu s úplne zničeným vrakom auta, v ktorom v čase nešťastia cestovali.

Rím 18. augusta (TASR) - Na najmenej 41 sa zvýšil počet obetí zrútenia časti diaľničného mosta v talianskom prístavnom meste Janov po tom, čo pod troskami našli ďalšie tri mŕtve telá. Podľa agentúry DPA o tom v sobotu informovala talianska tlačová agentúra ANSA.

Hasiči podľa nej našli telá deväťročného dievčatka a jeho rodičov spolu s "úplne zničeným" vrakom auta, v ktorom v čase nešťastia cestovali.

Počet obetí stále nie je oficiálny, pretože telá je potrebné ešte identifikovať, uviedla ANSA. Hasiči na sociálnej sieti Twitter potvrdili iba nález tiel a vraku vozidla v troskách časti mosta Ponte Morandi.

V Taliansku je v sobotu v platnosti štátny smútok za obete nešťastia, ku ktorému došlo tento týždeň v utorok. Štátny pohreb niektorých obetí sa uskutoční v sobotu na poludnie v Janove. Na smútočnej ceremónii sa plánuje zúčastniť aj taliansky prezident Sergio Mattarella. Rodiny niektorých obetí sa rozhodli ceremóniu bojkotovať a vyjadriť tak svoj hnev na talianske úrady kvôli nešťastiu.

Časť mosta Ponte Morandi sa zrútila v utorok krátko predpoludním počas búrky, pričom sa zo 45-metrovej výšky zrútilo aj viac než 30 osobných i nákladných vozidiel.

Talianska vláda v piatok oficiálne spustila proces odobratia licencie diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorej pripisuje zodpovednosť za nešťastie. Podľa premiéra Giuseppeho Conteho táto spoločnosť nesie zodpovednosť za celú tragédiu a nemôže sa z nej vykúpiť ani prísľubom znovuvybudovania janovského diaľničného mosta. Samotná spoločnosť akékoľvek zanedbanie v prípade odmieta.