Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

z USA do Izraela dopravili prvý náklad munície pokročilého typu

Na snímke zhorené autá po útoku militantov z Hamasu na hudobnom festivale Tribe of Nova Trance neďaleko kibucu Re´im na juhu Izraela 10. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Spojené štáty i ostatní západní spojenci útoku palestínskych radikálov na Izrael rozhodne odsúdili. Washington vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prisľúbil všemožnú podporu.

Tel Aviv 11. októbra (TASR) - Izraelská armáda dostala prvú zásielku munície z USA. Nákladné lietadlo s americkou muníciou pokročilého typu pristálo v utorok večer na leteckej základni Nevatim v južnom Izraeli. Podľa agentúry DPA o tom informoval denník The Times of Israel (TOI).

Táto munícia umožní izraelskej armáde "významné údery a prípravy na ďalšie scenáre" na riešenie situácie, ktorá vznikla minulý víkend po masívnom raketovom útoku a po prekvapivom vpáde kománd ozbrojencov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

V reakcii na túto eskaláciu izraelská armáda povolala približne 300.000 záložníkov a predpokladá sa, že plánuje rozsiahlu vojenskú operáciu - okrem iného aj s cieľom dosiahnuť oslobodenie rukojemníkov, ktorých komandá Hamasu uniesli do palestínskeho pásma Gazy.

Izrael na túto operáciu Hamasu odpovedal leteckými útokmi na pásmo Gazy, pričom podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva prišlo o život najmenej 900 ľudí a zranenia utrpelo 4500 osôb.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva nateraz na izraelskej strane eviduje približne 1200 mŕtvych a okolo 3000 zranených - 500 z nich je stále hospitalizovaných, z toho 26 v kritickom stave a 340 vo vážnom, informoval v stredu TOI s tým, že počet rukojemníkov zadržiavaných Hamasom sa odhaduje na 150.

Spojené štáty i ostatní západní spojenci útoku palestínskych radikálov na Izrael rozhodne odsúdili. Washington vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prisľúbil všemožnú podporu.