Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Z Venezuely už ušlo 3,4 milióna ľudí, oznámili agentúry OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločný vyslanec UNHCR a IOM Eduardo Stein ocenil obrovskú solidaritu, ktorú susedia Venezuely prejavujú ľuďom opúšťajúcim túto krajinu.

Ženeva 22. februára (TASR) - Približne 3,4 milióna ľudí už ušlo z Venezuely, čo je nárast oproti novembrovému odhadu troch miliónov ľudí. V piatok to oznámili Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), informovala tlačová agentúra AP.

Spoločný vyslanec UNHCR a IOM Eduardo Stein ocenil "obrovskú solidaritu", ktorú susedia Venezuely prejavujú ľuďom opúšťajúcim túto krajinu.

UNHCR aj IOM uviedli, že najväčší počet venezuelských emigrantov hostí na svojom území Kolumbia - vyše 1,1 milióna; za ňou nasleduje Peru s 506.000 a Čile s 288.000 venezuelských emigrantov. Brazília prijala 96.000 Venezuelčanov.

UNHCR reagoval na vyhlásenie venezuelského prezidenta Nicolása Madura, že zatvorí hranice s Brazíliou a nevpustí do Venezuely humanitárnu pomoc, upozornením na "vrcholne dôležitú vec - že ľudia, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu a žiadajú o ňu, majú právo ju dostať".

Agentúra OSN pre utečencov ďalej uviedla, že jej humanitárna operácia vo Venezuele pomohla 80.000 ľuďom s problémami ako dokumentácia, vzdelanie, výživa a hygiena.