Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z vraždy policajného šéfa po 14 rokoch obžalovali zlodejov áut

Policajného generála Marka Papalu zabili strelou do hlavy, keď v júni 1998 pred svojím domom vystupoval z auta.

Varšava 25. apríla (TASR) - Poľská prokuratúra dnes obžalovala dvoch zlodejov áut z vraždy policajného šéfa, ku ktorej došlo pred 14 rokmi a ktorá sa stala symbolom vlny zločinnosti sprevádzajúcej zmenu režimu v krajine.

Policajného generála Marka Papalu zabili strelou do hlavy, keď v júni 1998 pred svojím domom vystupoval z auta. Väčšina Poliakov predpokladala, že vraždu nariadila zločinecká skupina ako odvetu. Hovorca prokuratúry v Lodži však povedal, že Papalu zabili zlodeji áut počas nevydarenej ozbrojenej lúpeže. "Pokúšali sa ukradnúť auto generála Papalu. Smrtiacu ranu vystrelili počas útoku," povedal na tlačovej konferencii Jaroslaw Szubert.

Dvaja obžalovaní z vraždy a traja ďalší obvinení z účasti na lúpeži mali v čase činu vek od 20 do 30 rokov. Išlo o členov skupiny, ktorá v 90. rokoch vo Varšave a okolí ukradla stovky vozidiel.

Szubert nepovedal, či obžalovaní vedeli, kto Papala je. K objasneniu prípadu prispel jeden z účastníkov lúpeže, ktorý sa vlani stal štátnym svedkom a poskytol podrobnosti.

V roku 2007 americký súd odmietol vydať v Poľsku narodeného chicagského obchodníka, ktorého poľské úrady obvinili, že vraždu Papalu si objednal za 40.000 dolárov.