Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Šaul Mofaz sa stal lídrom najväčšej izraelskej strany Kadima

Šaul Mofaz Foto: TASR/AP

ŠaulMofaz je známy tvrdou taktikou počas palestínskeho povstania z uplynulého desaťročia.Mofaz je známy tvrdou taktikou počas palestínskeho povstania z uplynulého desaťročia.

Jeruzalem 28. marca (TASR) - Novým lídrom najväčšej politickej strany Izraela, Kadima, sa stal bývalý minister obrany a šéf ozbrojených síl Šaul Mofaz.

Podľa konečných výsledkov utorkových volieb Mofaz so ziskom 62 percent hlasov porazil úradujúcu predsedníčku a bývalú hlavnú vyjednávačku s Palestínčanmi Cipi Livniovú, ktorá získala 37 percent hlasov.

Pred hlasovaním Mofaz vyjadril presvedčenie, že po voľbách plánovaných na október 2013 na poste premiéra nahradí Benjamina Netanjahua. Prieskumy však naznačujú, že Kadima - v súčasnosti najväčšia parlamentná strana - stráca podporu v prospech Strany práce a strany Nové hnutie - Merec. Očakáva sa, že o kreslá v parlamente Kadimu pripraví aj televízna osobnosť Jair Lapid, ktorý plánuje vytvoriť vlastnú politickú stranu.

Mofaz je známy tvrdou taktikou počas palestínskeho povstania z uplynulého desaťročia. Pred štyrmi rokmi vyvolal krátky otras na svetových trhoch s ropou vyhlásením, že Izrael môže zaútočiť na Irán v prípade, že Teherán sa nevzdá svojho sporného jadrového programu. V ostatných rokoch však zaujal štátnickejší prístup a navrhol okamžité vytvorenie predbežného palestínskeho štátu a vyhláseniami k spoločensko-ekonomickým otázkam a záležitosti práv žien.

Livniová, ktorá nedávno patrila k najpopulárnejším izraelským političkám a pravidelne sa objavuje na zoznamoch najvplyvnejších žien sveta, čelila ostrej kritike za nevýrazné pôsobenie na čele opozície.

Kadimu v novembri 2005 založil vtedajší premiér Ariel Šaron po tom, čo odišiel zo strany Likud aj s viacerými jej čelnými predstaviteľmi, vrátane Livniovej a Mofaza.