Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Za nového prezidenta Burkiny Faso bol vymenovaný Ibrahim Traoré

Na archívnej snímke prázdna ulica po útoku v Burkina Faso. Foto: TASR/AP

Podľa AFP sa objavili špekulácie, že nový vodca Burkiny Faso Traoré môže po vzore iných politicky nestabilných afrických krajín nadviazať úzke vzťahy s Ruskom na úkor Francúzska.

Ouagadougou 6. októbra (TASR) - Kapitán Ibrahim Traoré bol v stredu oficiálne vymenovaný za nového prezidenta Burkiny Faso. Vyplýva to z vyhlásenia odvysielaného v štátnej televízii. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Deje sa tak po tom, ako predstavitelia armády Burkiny Faso minulý týždeň oznámili, že zvrhli prezidenta Paula-Henriho Sandaoga Damibu iba necelých deväť mesiacov po tom, ako samotný Damiba uskutočnil v krajine prevrat.

Traoré bol vymenovaný za "hlavu štátu a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl", povedal v televízii jeho hovorca.

Bývalá francúzska kolónia Burkina Faso od roku 2015 zvádza boje s džihádistami napojenými na al-Káidu a Islamský štát, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru. Ich útoky si vyžiadali už tisíce obetí, kým zhruba dva milióny ľudí utiekli zo svojich domovov.

Podľa AFP sa objavili špekulácie, že nový vodca Burkiny Faso Traoré môže po vzore iných politicky nestabilných afrických krajín nadviazať úzke vzťahy s Ruskom na úkor Francúzska. Spojené štáty varovali juntu pred rizikami spojenectva s Ruskom, pričom uviedli, že odsudzujú "akýkoľvek pokus o zhoršenie súčasnej situácie v Burkine Faso".