Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Za nového prezidenta JAR zvolili Cyrila Ramaphosu

Na archívnej snímke Cyril Ramaphosa. Foto: TASR/AP

C. Ramaphosa (65) bol jediným kandidátom nominovaným na voľbu prezidenta v parlamente po tom, ako opozičné strany oznámili, že sa na hlasovaní nezúčastnia.

Johannesburg 15. februára (TASR) - Deň po odstúpení juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu zvolili poslanci vládnucej strany vo štvrtok za novú hlavu štátu jeho doterajšieho viceprezidenta Cyrila Ramaphosu.

Ramaphosa (65) bol jediným kandidátom nominovaným na voľbu prezidenta v parlamente po tom, ako opozičné strany oznámili, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Opozícia namiesto toho neúspešne vyzvala na rozpustenie Národného zhromaždenia a predčasné voľby.

Ramaphosa, ktorý je od decembra lídrom vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC), prisľúbil bojovať proti korupcii a nepotizmu, ktoré zatienili Zumovo pôsobenie v prezidentskej funkcii.

Výkonný výbor ANC v utorok oznámil, že sa rozhodol "odvolať" doterajšieho prezidenta poškodeného obvineniami z korupcie. Zumovi dal termín na reakciu do stredy.

Po počiatočných náznakoch, že neustúpi, napokon Zuma v stredu večer oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie. Dlhoročný prezident Juhoafrickej republiky (JAR) na tlačovej konferencii povedal, že s rozhodnutím strany nesúhlasí, nechce však byť príčinou rozkolov v ANC.