Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za otrávený alkohol dostali dvaja muži osem a desať rokov väzenia

Okrem neoznačeného čapovaného alkoholu sa metanol objavil v Čechách aj vo fľašiach z kamenných obchodov. Väčšinou išlo o vodku alebo tuzemák označený etiketou niektorej z menších likérok. Tie sa bránia tým, že tieto etikety už niekoľko rokov nepoužívajú, a teda ide o falzifikáty. Polícia odporúča takto označené liehoviny vyliať alebo odovzdať na polícii. Foto: iDnes.cz

Ďalšie dejstvo rozsiahlej metanolovej kauzy, ktorá pred dvoma rokmi otriasala Českou republikou, dnes uzavrel súd v Ostrave.

Ostrava 19. decembra (TASR) - Ďalšie dejstvo rozsiahlej metanolovej kauzy, ktorá pred dvoma rokmi otriasala Českou republikou, dnes uzavrel súd v Ostrave. Obchodníka Šimona Kramarčíka, ktorý v moravskosliezskom meste Český Těšín v pivnici svojho domu vyrábal smrtiace liehoviny, poslal na osem rokov do väzenia. Druhý obžalovaný Jaromír Pánek, ktorý mu dodával hlavnú surovinu, dostal desať rokov. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Na následky užitia metylalkoholu, ktorý prešiel rukami odsúdených mužov, zomrel traja ľudia - jeden v třineckej nemocnici, ďalší v pražskej nemocnici na Vinohradoch a jednu ženu našli mŕtvu v jej byte.

Muži odmietli na súde vypovedať. Kramarčík sa však ešte počas policajného vypočúvania priznal, že nápoje miešal v pivnici z liehu, ktorý nakupoval od Pánka. Uviedol, že to robil kvôli zisku a že k jeho zákazníkom patrili predovšetkým ľudia v dôchodkovom veku.

Kramarčík predával nápoje označené etiketou Lašský tuzemák za približne 70 českých korún, teda asi za tretinu ceny značkového alkoholu.

Nenapadlo ho vraj, že by nápoje mohli byť zdravotne škodlivé. Každú várku podľa svojich slov sám ochutnal - jeden alebo dva poháriky, ale nikdy nemal zdravotné ťažkosti, uviedol do policajného protokolu.

Na súde Kramarčík vyhlásil, že je mu všetko ľúto.

Pánek, ktorý mu dodával škodlivý metylalkohol, odmietol vypovedať nielen na súde, ale aj na polícii, dodal portál Novinky.cz.