Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Za otravu rieky Bečvy je podľa súdu zodpovedná Energoaqua

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Závažná ekologická havária postihla rieku Bečva 20. septembra 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov.

Praha 23. októbra (TASR) - Za ekologickú haváriu na rieke Bečva z roku 2020 je podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku okresného súdu vo Vsetíne zodpovedná firma Energoaqua. Podľa sudkyne sa však nepodarilo zistiť, kto konkrétne.

Konateľa spoločnosti Oldřicha Havelku súd oslobodil. Dospel tiež k záveru, že predmetný skutok nie je trestným činom; možným priestupkom firmy sa tak bude zaoberať Česká inšpekcia životného prostredia (ČIŽP). Na základe stanice ČT24 a servera Seznam Zprávy o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa sudkyne Ludmily Gerlovej došlo v rokoch pred haváriou k desiatkam prípadov, keď prekročila limit prípustných koncentrácií rôznych chemických látok, vrátane kyanidov. V prípade otravy Bečvy sa však podľa nej nepodarilo zistiť, čo presne sa v spoločnosti stalo a kto konkrétne by za skutok mal byť zodpovedný.

Závažná ekologická havária postihla rieku Bečva 20. septembra 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky podľa odborníkov poškodili celý vodný biotop a podmienky pre všetky organizmy viazané na vodu na asi 40 kilometroch toku. V súvislosti s haváriou uhynulo viac než 40 ton rýb.

Podľa obžaloby rieku otrávili kyanidy a šesťmocný chróm, ktoré vytiekli z areálu továrne a do rieky sa dostali takmer 15-kilometrovým potrubím. Za poškodenie a ohrozenie životného prostredia a neoprávneného zaobchádzania s chránenými voľne žijúcimi živočíchmi a voľne rastúcimi rastlinami hrozilo konateľovi firmy až päť rokov väzenia a spoločnosti Energoaqua zákaz činnosti a peňažitý trest. Obžalovaní od začiatku vinu popierali.




(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)