Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Za pokus o podpálenie vojenskej správy v Rusku si muž odsedí 25 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Rozsudok nad 24-ročným mužom, ktorý si trest musí odpykať vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, je zatiaľ najprísnejší vynesený v prípadoch podpaľačstva vojenských úradov v Rusku.

Moskva 20. mája (TASR) - Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. S odvolaním sa na agentúru TASS o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

Rozsudok nad 24-ročným mužom, ktorý si 25 rokov odňatia slobody musí odpykať vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, je zatiaľ najprísnejší vynesený v prípadoch podpaľačstva vojenských úradov v Rusku. Ako pripomenul Reuters, ide pritom o čin, ktorý ani nebol dokonaný.

Ruská agentúra TASS spresnila, že päť rokov si odsúdený má odpykať v "klasickej" väznici, zvyšných 20 vo väzenskom tábore s maximálnym stupňom stráženia.

Odsúdeného Iľju Baburina zadržali v septembri 2022 na základe podozrenia z pokusu o zorganizovanie teroristického útoku. Neskôr voči nemu vzniesli ďalších päť obvinení, a to z vlastizrady, terorizmu, účasti na činnosti nelegálnej ozbrojenej skupiny a činnosti teroristickej organizácie a tiež nezákonného odpočúvania.

Súd počas pojednávania deklaroval, že vyšetrovatelia identifikovali osobu z Ukrajiny, ktorá Baburina údajne inštruovala, ako vyrobiť benzínové bomby, a prikázala mu natáčať videá z podpaľačských útokov pre zverejnenie na sociálnych médiách.

Ruská agentúra TASS dodala, že Baburina úradom nahlásil muž, ktorého si najal, aby vykonal podpaľačský útok.

Po tom, ako Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, bolo podpaľačstvo vojenských správ a odvodových centier pomerne časté. Po tzv. čiastočnej mobilizácii na jeseň 2022 sa začala ich nová vlna. Páchateľov takýchto útokov vo väčšine prípadov stíhajú za terorizmus.