Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Za predsedu PES kandidujú Sergej Stanišev a Enrique Barón

Sergej Stanišev. Foto: TASR

Voľba budúceho predsedu sa uskutoční na kongrese PES, ktorý sa bude konať 12. júna v Budapešti.


Brusel 29. mája (TASR) - Strana európskych socialistov (PES), druhá najväčšia politická rodina v Európe, dnes oznámila mená dvoch kandidátov, ktorí sa budú na júnovom sneme PES v Budapešti uchádzať o predsednícku funkciu.

Kandidátmi sú úradujúci predseda PES Sergej Stanišev (49) a španielsky politik Enrique Barón (71).

Voľba budúceho predsedu sa uskutoční na kongrese PES, ktorý sa bude konať 12. júna v Budapešti. Obaja kandidáti sú skúsení a aktívni politici na národnej a európskej úrovni.

Stanišev je bývalý bulharský premiér (2005-2009) s nominovaný bol členmi Bulharskej socialistickej strany (BSP). Úradujúcim šéfom PES je od septembra 2012, pričom od novembra 2011 pôsobil ako dočasný predseda. V súčasnej dobe je poslancom Európskeho parlamentu.

Barón bol ako vyzývateľ Staniševa nominovaný Španielskou socialistickou stranou (PSOE). V rokoch 1989–1992 pôsobil ako predseda Európskeho parlamentu. V laviciach europarlamentu strávil 20 rokov a v období 1999-2004 bol šéfom parlamentnej frakcie socialistov.

Jednu zo štyroch podpredsedníckych funkcií PES v septembri 2012 obsadila vtedajšia slovenská europoslankyňa Katarína Neveďalová (Smer-SD).