Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za prezidenta USA chce kandidovať aj exguvernér Arkansasu

Bývalý guvernér Arkansasu a obľúbený televízny komentátor Mike Huckabee. Foto: TASR/AP

Huckabee sa do boja o Biely dom zapojil už po druhý raz. V roku 2008 ho v súboji o prezidentskú nomináciu zastavil senátor John McCain.


Washington 5. mája (TASR) - Republikánsky politik, bývalý guvernér Arkansasu a obľúbený televízny komentátor Mike Huckabee oznámil dnes rozhodnutie uchádzať sa o republikánsku nomináciu na post prezidenta USA v budúcoročných voľbách. Informovala o tom agentúra DPA.

Bývalý baptistický kazateľ svoju predvolebnú kampaň odštartoval v meste Hope v americkom štáte Arkansas. V úvodnom prejave kritizoval úradujúceho prezidenta Baracka Obamu za smer, ktorým viedol Spojené štáty.

Huckabee sa do boja o Biely dom zapojil už po druhý raz. V roku 2008 ho v súboji o prezidentskú nomináciu zastavil senátor John McCain.

Republikán Huckabee pôsobil v kresle guvernéra amerického štátu Arkansas dve funkčné obdobia - v rokoch 1996 až 2007. Niekoľko rokov pred ním zastával túto pozíciu aj bývalý demokratický prezident Bill Clinton.

Po neúspechu v prezidentskom súboji v roku 2008 vystupoval Huckabee v obľúbenej televíznej relácii na americkej stanici Fox News.

Huckabee je obľúbencom sociálnych konzervatívcov, oproti nemu ale v boji o nomináciu stojí viacero vyzývateľov.

Svoj záujem o prezidentskú nomináciu republikánov deklarovali v pondelok aj bývalá riaditeľka spoločnosti Hewlett-Packard (HP) Carly Fiorinová a prominentný afroamerický neurochirug Ben Carson, pred nimi tak učinili senátori Ted Cruz, Marco Rubio a Rand Paul.