Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v Lyone začal Festival svetiel

Ilustračná snímka Foto: TASR/ AP

Námestník primátora Georges Képénékian podľa webovej stránky časopisu Le Point uviedol, že po tohtoročnom júlovom atentáte v Nice sa na radnici znova diskutovalo, či sa tento rok slávnosť má konať.

Lyon 9. decembra (TASR) - Francúzske mesto Lyon je až do soboty dejiskom najväčšieho festivalu pouličnej iluminácie, ktorý sa tento rok vzhľadom na pretrvávajúcu hrozbu teroristických útokov v krajine koná za sprísnených bezpečnostných opatrení.

Vlani, mesiac po teroristických útokoch v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis, radnica v Lyone zrušila tradičný Festival svetiel (Fete des Lumieres) a namiesto neho usporiadala pietne zhromaždenie za 130 obetí útokov.

Námestník primátora Georges Képénékian podľa webovej stránky časopisu Le Point uviedol, že po tohtoročnom júlovom atentáte v Nice sa na radnici znova diskutovalo, či sa tento rok slávnosť má konať. "Vzdať sa jej by znamenalo, že sme padli na kolená a uznali víťazstvo barbarov," vysvetlil.

Podľa umeleckého riaditeľa festivalu Jeana-Francoisa Zurawika je tento rok v uliciach Lyonu 42 svetelných inštalácií, ktoré vytvorili francúzski i zahraniční výtvarníci a dizajnéri. Okrem invenčnej iluminácie fasád historických i administratívnych budov je súčasťou niektorých projektov aj svetelná alebo hudobná šou. K festivalu sa pridali aj obyvatelia mesta, ktorí do okien svojich domov a bytov dávajú lampy alebo zapálené sviečky.

Vzhľadom na hrozbu atentátov vo Francúzsku však organizátori tento rok podstatne zmenšili festivalovú zónu - všetky objekty sa nachádzajú v oblasti Presqu'île v centre Lyonu, kam je zakázaný vjazd motorových vozidiel. V pohotovosti sú tam príslušníci polície, žandarmérie, hasiči, ako aj elitné jednotky polície a príslušníci jednotiek pre boj s organizovaným zločinom. Návštevníci festivalu sa musia podrobovať kontrolám batohov, kabeliek či tašiek. Situáciu v meste monitoruje aj dron, ktorý poskytla francúzska armáda.

Organizátori už medzičasom informovali, že otvorenie festivalu bolo veľmi úspešné a očakávajú, že naň zavíta nie menej návštevníkov ako po iné roky, keď do Lyonu prichádzali tri milióny ľudí.

Sviatok svetiel tento rok slávnostne otvorili primátor mesta Gérard Collomb, francúzsky premiér Bernard Cazeneuve a monacký princ Albert II., ktorí vo štvrtok o 20.00 h SEČ stlačením vypínača spoločne rozsvietili všetky iluminácie v meste.