Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Za smrť zadržaného mladíka v Káhire budú súdiť dvoch policajtov

Ilustračná snímka Foto: TASR AP

Dvojica policajtov predstúpi pred súd 15. februára, informovala štátna agentúra MENA. Termín vypočutia demonštrantov stanovený nateraz nebol.

Káhira 22. januára (TASR) - Dvaja egyptskí policajti predstúpia vo februári pred súd pre podozrenie zo zabitia zadržaného podozrivého, informovala agentúra AP.

Desiatky demonštrantov napadli 6. januára policajnú stanicu v egyptskom hlavnom meste Káhira, keď sa dozvedeli, že vo vyšetrovacej väzbe zomrel mladý človek obvinený z drogovej činnosti.

Protestujúci zapálili policajné auto, hádzali kamene a pokúšali sa aj vtrhnúť do objektu uvedenej stanice, nachádzajúcej sa v káhirskej štvrti Mukattam. Polícia potlačila útok slzotvorným plynom a zadržala 43 výtržníkov.

Dvojica policajtov predstúpi pred súd 15. februára, informovala štátna agentúra MENA. Termín vypočutia demonštrantov stanovený nateraz nebol.

Hnev na všeobecne rozšírenú policajnú brutalitu bol v roku 2011 jednou z príčin vypuknutia povstania, ktoré vtedy zosadilo dlhoročného autoritárskeho prezidenta Husního Mubaraka. Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že zlé zaobchádzanie s väzňami a mučenie je v egyptských väzniciach ešte stále častým javom. Egyptská vláda však takéto obvinenia odmieta, vysvetľuje AP.

Egypt v roku 2013 v rámci rozsiahlych opatrení proti opozícii zakázal všetky nepovolené protesty.