Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Za urážku policajta či úradníka hrozia v Česku vysoké pokuty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Schválila to dnes v rámci vládnej novely zákona o priestupkoch Poslanecká snemovňa, informoval server Novinky.cz.

Praha 6. mája (TASR) - Za urážku policajta či úradníka bude v Českej republike hroziť pokuta až do výšky 10.000 českých korún (približne 370 eur). Schválila to dnes v rámci vládnej novely zákona o priestupkoch Poslanecká snemovňa, informoval server Novinky.cz.

"Neznamená to, že sa niekto nepekne pozrie na úradníčku. Musí to mať určitú intenzitu," vysvetlil význam takejto urážky námestník českého ministra vnútra Petr Mlsna.

Dodal, že prípady, kedy sa ľudia správajú nevhodne alebo vulgárne momentálne väčšinou končia na súde. "Momentálne nie je možné ich postihnúť miernejšie. Trestné konanie nám pripadá neprimerané," uviedol Mlsna.

V rámci novely zákona by sa v ČR mali zvýšiť aj viaceré ďalšie pokuty, niektoré dokonca desaťnásobne. V prípade napríklad uvedenia nesprávneho či neúplného údaja hrozí namiesto súčasných 10.000 Kč pokuta až vo výške 50.000 Kč (asi 1850 eur). Za zmarenie alebo ohrozenie poskytnutia zdravotnej služby bude môcť štát udeliť pokutu až 100.000 Kč (približne 3700 eur) a za rušenie nočného pokoja bude hroziť desaťtisícová pokuta.

Na hlasovaní o novele zákona bolo prítomných 157 poslancov. Novelu podporilo 121 z nich, proti bolo 15 poslancov, prevažne z Občianskej demokratickej strany.

Novela teraz putuje do Senátu, potom ju na podpis dostane český prezident Miloš Zeman.