Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za útokom vodiča na chodcov v uliciach Viedne mohol byť terorizmus

Foto: TASR/AP

Rodák z Viedne tureckého pôvodu, ktorý sa štvrtok pokúšal vo štvrti Favoriten zraziť autom chodcov a podľa svedkov pri tom spoza volantu kričal "Alláhu Akbar" (Boh je veľký), odmietol vypovedať.

Viedeň 30. septembra (TASR) - Dvadsaťjedenročný rodák z Viedne tureckého pôvodu, ktorého policajti v rakúskej metropole zadržali vo štvrtok, keď sa pokúšal vo štvrti Favoriten zraziť autom chodcov a podľa svedkov pri tom spoza volantu kričal "Alláhu Akbar" (Boh je veľký), odmietol vypovedať. Nevyjadril sa ani k motívu svojho konania, ani k priebehu incidentu, informovala dnes agentúra APA s odvolaním sa na policajného hovorcu Thomasa Keiblingera.

Podľa jeho slov čelí zadržaný vyšetrovaniu pre podozrenie z pokusu o zámerné ťažké ublíženie na zdraví a z členstva v teroristickom zoskupení.

Pri incidente nedošlo k zraneniam, no najmenej jeden chodec sa iba uskočením vyhol kolízii s automobilom.

Muža zadržali príslušníci jednotky osobitného určenia WEGA, avšak aj potom opakoval spomínané slová.

Vo vozidle, ktoré riadil a jeho majiteľom je mladíkov otec, sa našiel Korán. Mladý muž má zatiaľ za sebou bezúhonný život, nie je známe nič o jeho prípadných kontaktoch s extrémistami. Pred niekoľkými týždňami však prišiel o zamestnanie.

Prípad vyšetruje viedenský Krajinský úrad na ochranu ústavy.

Prokuratúra už požiadala o uvalenie vyšetrovacej väzby na podozrivého.

Krátko po zadržaní vodiča došlo pri domovej prehliadke v jeho bydlisku k ďalšiemu incidentu, pri ktorom brat podozrivého zaútočil na policajtov. Na muža, ktorého dočasne zadržali a následne prepustili na slobodu, bolo podané trestné oznámenie pre použitie násilia voči štátnemu orgánu. Pri domovej prehliadke sa síce nenašli žiadne zbrane, zato si však policajti odniesli množstvo dátových nosičov, ktoré vyšetrovatelia preskúmajú.

Až vyšetrovanie ukáže, či viedenský incident súvisí aj s faktom, že v Štajersku vo štvrtok vyvrcholil vynesením rozsudku proces so "šialencom z Grazu", narodeným v Bosne a Hercegovine, ktorý tam vlani 20. júna pri jazde centrom mesta zabil troch ľudí a zranil desiatky ďalších osôb.