Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za víťaza volieb v Hondurase vyhlásili prezidenta Hernándeza

Na archívnej snímke Juan Orlando Hernández Foto: TASR/AP

Juan Orlando Hernández podľa oficiálneho sčítania hlasov potvrdeného volebným tribunálom porazil svojho stredoľavého vyzývateľa a televízneho komentátora Salvadora Nasrallu o 1,53 percenta hlasov.

Tegucigalpa 18. decembra (TASR) - Honduraský volebný tribunál vyhlásil v nedeľu konzervatívneho prezidenta Juana Orlanda Hernándeza za oficiálneho víťaza prezidentských volieb z 26. novembra. Znova to vyvolalo obvinenia opozície z podvodov a výzvy na ďalšie protesty po spornom hlasovaní.

Hernández podľa oficiálneho sčítania hlasov potvrdeného volebným tribunálom porazil svojho stredoľavého vyzývateľa a televízneho komentátora Salvadora Nasrallu o 1,53 percenta hlasov, píše agentúra Reuters.

Šéf volebného tribunálu David Matamoros v nedeľňajšom televíznom vystúpení oznámil, že všetky námietky predložené tribunálu boli vyriešené a hlasy z vybraných volebných miestností opätovne sčítali. Podľa jeho slov to umožnilo deklarovať Hernándeza za "zvoleného prezidenta Honduraskej republiky".

Nasralla vo videonahrávke na sociálnej sieti označil za jasné, že k podvodom došlo "pred, počas a po" voľbách. Rozhodnutie tribunálu je podľa neho "zúfalým krokom". Opozičný kandidát dodal, že cestuje do Washingtonu na stretnutie so šéfom Organizácie amerických štátov (OAŠ) i predstaviteľmi rezortu diplomacie USA, pričom výsledok týchto schôdzok pomôže určiť jeho ďalší postup.

Generálny tajomník OAŠ Luis Almagro skôr v priebehu nedele uviedol, že výsledky volieb stále obklopujú "závažne otázky", a vyzval, aby sa nerobili "nezodpovedné oznámenia".

Honduras sužuje od volieb politická nestabilita i násilné protesty. Volebný tribunál vyhlásil Nasrallu za predbežného víťaza už na druhý deň ráno po voľbách, keď bolo zrátaných len niečo vyše polovice hlasov. Následne však neposkytol žiadnu aktualizáciu údajov ďalších asi 36 hodín. Keď sa informácie o výsledkoch hlasovania obnovili, náskok Nasrallu sa začal prudko strácať a napokon sa výsledky obrátili v prospech Hernándeza.

Vyvolalo to značné pobúrenie a protesty po celej stredoamerickej krajine, pri ktorých podľa miestnych aktivistov zahynulo 22 ľudí vrátane dvoch policajtov.