Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Za vlnou bombových hrozieb v Srbsku a Bosne stáli traja tínedžeri

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Viac než 2000 falošných bombových hrozieb bolo rôznym inštitúciám v Srbsku adresovaných len od začiatku tohto roka.

Belehrad 22. decembra (TASR) - Troch maloletých identifikovala polícia v Srbsku a Bosne ako páchateľov masívnej vlny falošných bombových hrozieb, ktoré od začiatku roka narušili každodenný život v regióne, uviedli v piatok tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Viac než 2000 falošných bombových hrozieb bolo rôznym inštitúciám v Srbsku adresovaných len od začiatku tohto roka. Terčom takýchto hrozieb sa stali aj školy i ďalšie zariadenia v Bosne aj Čiernej Hore.

Srbská polícia oznámila, že "identifikovala a vypátrala" dvoch tínedžerov z hlavného mesta Belehrad vo veku 14 a 15 rokov. Ďalšieho maloletého podozrivého objavili miestne úrady v blízkosti bosnianskeho mesta Tuzla.

Tínedžeri údajne používali herné platformy na odosielanie falošných bombových hrozieb školám, ktoré navštevujú, uvádza sa vo vyhlásení.

Aj keď sa každá bombová hrozba ukázala ako falošná, spôsobili rozsiahle výpadky vrátane evakuácií škôl. Nedávno bola evakuovaná budova srbskej štátnej televízie RTS a terčom takýchto útokov sa stali aj športové štadióny a nákupné centrá.

Polícia obvinila maloletých z "vyvolania paniky" a ich rodičov plánuje obviniť zo "zanedbávania a zneužívania", píše AFP.

Falošné bombové hrozby sa v Srbsku stali bežnými po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022, pričom hlavným cieľom bolo belehradské letisko, čo narušilo leteckú dopravu do jednej z mála európskych krajín, kam mohli ruskí občania cestovať bez víz.

Minulý týždeň, len niekoľko dní pred parlamentnými a komunálnymi voľbami v Srbsku, zatkli štyroch ľudí za falošné bombové hrozby – troch v Srbsku a jedného v Českej republike.

Polícia označila vyhrážky za "druh špeciálnej psychologickej vojny a pokusu o destabilizáciu Srbska".