Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Za vniknutie do parlamentu v Honkongu poslali za mreže protestujúcich

Na snímke vstup do izby Detenčného ústavu počas otvorenia Detenčného ústavu v Hronovciach 22. decembra 2022. Foto: TASR Michal Svítok

Medzi odsúdenými je napríklad aj 45-ročný herec Gregory Wong, ktorého poslali do väzenia na šesť rokov a dva mesiace.

Hongkong 16. marca (TASR) - Dovedna 12 ľudí odsúdili v sobotu v Hongkongu za výtržností súvisiace s vniknutím do tamojšieho parlamentu, ku ktorému došlo počas protivládnych protestov v roku 2019. Zároveň im uložili tresty odňatia slobody až do výšky siedmych rokov, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Medzi odsúdenými je napríklad aj 45-ročný herec Gregory Wong, ktorého poslali do väzenia na šesť rokov a dva mesiace. Akékoľvek previnenie poprel. Politickí aktivisti Ventus Lau a Owen Chow, ktorí sa naopak k obvineniam priznali, dostali väzenské tresty vo výške 54 mesiacov a 20 dní a 61 mesiacov a 15 dní.

K vniknutiu do sídla parlamentu došlo 1. júla 2019. Demonštranti na budove porozbíjali okná a vtrhli do nej. Sudca hongkonského súdu Li Či-ho označil vo verdikte tento incident za "vážny" zásah do fungovania právneho štátu. Podrobne opísal, ako si demonštranti prerazili cestu do parlamentu, obhádzali ju vajíčkami a na jej steny nasprejovali politické heslá. Išlo o súčasť masových protivládnych prodemokratických protestov, ktoré v Hongkongu prebiehali od júna 2019 a trvali zhruba sedem mesiacov.

Prodemokratickí demonštranti vtedy najskôr žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestných činov vydávať do pevninskej Číny. Neskôr boli ich protesty zamerané najmä voči proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu.

Peking zaviedol v roku 2020 - v reakcii na protesty - v Hongkongu prísny zákon o tzv. národnej bezpečnosti. V spojitosti s protestmi zároveň zadržali viac ako 10.000 ľudí a stíhaných bolo takmer 2900 osôb.